2010. január 14., csütörtök

SID: Szép, de nagyon drága hobbi...

SID MyMusic.hu-nak adott interjúja.

A SID zenekarnak, decemberben jelent meg új albuma. Megkérdeztük őket erről is, illetve, hogy miért nem hallottunk róluk olyan sokáig, meg persze a Csillag Születik-ről. Befutottság, Helló, 2010-es tervek, korrekt kritika. Hát tessék!
http://www.mymusic.hu/20100114_sid

Miért telt el ilyen sok idő két lemez megjelenése között?
- Ennek sok oka van. Sok zenei, de sok hétköznapi is. Talán ezek között a legfontosabb, hogy kb. 1 éve jött létre az a zenekari felállás, amivel érdemes volt nekifogni egy újabb nagylemeznek.

Mennyiben változott az óta a zenekar?
- Rengeteg mindenben. Már csak a tagok tekintetében is. Szöllössy Kati - basszusgitár, Kenyeres András – gitár, Markó Jani – dob. A tagváltozás magával hozott rengeteg új ízlésbeli, hangsúlybéli lehetőséget. Bízunk benne, hogy ettől csak kiforrottabb lett a zeneiségünk. Érdekes hatások szülték ezt az anyagot, hiszen erős eklektikai érzetet kapott, de ez csak azért van így, mert ez mind bennünk van, és szerettük volna meg is szólaltatni. Óhatatlanul sok minden felhalmozódott bennünk ennyi idő alatt, sőt sok minden már fel sem fért erre a lemezre.

Hogy kerültek a Csillag Születikbe, hiszen pár éve már „befutott” zenekarnak számítottak?
- Először is Magyarországon nagyon kevés zenekar számít befutottnak, főleg az utóbbi tíz éve alakultak között. Mit jelent az, hogy befutott? Az nem befutás, hogy valamelyik zenei csatorna játssza egy vagy két klipedet, vagy néhol valamilyen bulvár újságban feltűnsz ideig, óráig. Sőt van olyan szerencséd, hogy eljuthatsz egy-két fesztiválra is. A befutás az, amikor egy masszív tömeg óhaja az, hogy létezz, és nem neked kell kilincselni a lehetőségekért, hanem minden valahogy úgy magától működik. Nekünk ebben eddig nem volt részünk. Persze jó most megtudni, hogy valójában meg de. Őszintén, kíváncsiak voltunk, vagyunk arra, hogy bennünk van-e a hiba, vagy azokban a közvetítőkben, akik azért felelnek, hogy meghatározzák a közízlést. Minden olyan fórumon, ahol ki tudjuk egy pillanatra dugni a fejünket, és változtatásmentesen el tudjuk mondani a zenei mondandónkat, mi kérdés nélkül hangszert ragadunk, és játszunk. Miért ne tennénk? Nagyon kevés ilyen lehetőség van. Köszi TV.

Egyébként számított, hogy nagyobb közönséghez juthassatok így el, vagy ez egy taktikus lépés volt?
- Amennyiben az taktikus lépés, hogy a zenekar így nagyobb közönséghez jusson el, akkor ez az volt…

Mennyire maradt meg az angolszász dallamvilág?
- Az angolszász dallamvilág nekünk belső meggyőződés valamiért. Ezen nem lehetne akkor sem változtatni, ha akarnánk. Ez egy gazdasági hendikep.

Mik a tervek a 2010-es évre?
- Szeretnénk minél nagyobb közönségnek megmutatni, hogy mi van ezen a lemezen. Ennek okán, jó lenne egy minél nagyobb kiterjedésű országos klubturnét abszolválni.

Hogyhogy az utóbbi időben csak a Soho London Pub-ban léptek föl?
- Mert ott a legjobb a sör.

Mennyire készültek rádió barát számok?
- Mi minden dalunkat rádióbarátnak gondoljuk. Mondjuk most a Hello c. dallal talán létre is jön némi frigy, úgy látszik.

Az első klip nagyon igényesre sikerült, még jó pár éve (Remélj!), most is számíthatunk valami hasonlóra?
- Amennyire lehetőségeink engedik. Mint talán sokan mások, mi is szeretjük az igényeset. Szép, de nagyon drága hobbi.

Mi az, amit soha sem kérdeznek meg tőlük, de mindenképp fontosnak tartják, hogy elmondhassák magukról?
- Mi szeretünk Nektek zenélni.

.